BüszkeségeinkHírek

Látogatás a paksi atomerőműben

2019. március 5-én az iskola 11. és 12. évfolyamának faktosaival (és még néhány lelkes érdeklődővel) meglátogattuk a paksi atomerőművet. A korai indulás után 10 óra körül érkeztünk Paksra.
A biztonsági ellenőrzés után megkezdődött kis túránk. Kaptunk védősisakokat illetve egy fiatal vezetőt, akinek az irányításával a reaktorcsarnok látogató folyosóján, üvegfalon keresztül láthattuk a reaktor tetejét. Ott helyben el is magyarázta nekünk, ábra segítségével, az egész atomerőmű működését. Majd tovább vándoroltunk lejjebbi szintekre, ahol füldugó-osztásra került sor. Így már a zajra felkészülve vezettek be minket a turbinaházba, ami egy hatalmas, többszintes csarnok volt, valóban erős zajjal. Itt „készül az áram” az óriási gőzturbinák által.
Ezek után visszaindultunk és a látogatóközpontban egy kis atomerőmű-történelmet is hallgathattunk, néhány érdekes tényt is megtudtunk a világ erőműveiről. Ezen túl bevezettek minket a maghasadás és a láncreakció rejtelmeibe, illetve vezetőnk mutatott még egy háttérsugárzás-kimutatót, ami az űrből érkező α- és β-sugárzásokat tette láthatóvá. Továbbá megtudtuk, miért biztonságosabb a paksi atomerőmű, mint csernobili volt. Ezzel a vezetésünk véget is ért.
Hazafele a pizzázóban tárt karokkal fogadtak bennünket, meg persze rengeteg pizzával és ketchuppal. Miután megebédeltünk teli hassal indultunk haza, és érkeztünk 5 órára Szentendrére.