Új sportcsarnok

Elkészült iskolánk leendő sportcsarnokának koncepciós terve, melynek rövid kivonatát alább olvashatjátok.

KONCEPCIÓTERV
FERENCES GIMNÁZIUM, SPORTCSARNOK ÉPÍTÉSE

A projekt célja:

Szentendrei Ferences Gimnázium részére új tornaterem építése, mely alkalmas iskolai és városi rendezvények megtartására. A tornaterem mérete verseny kézilabdapálya méretű, oldallelátóval, öltözőkkel és kiszolgálóhelyiségekkel a sport és rendezvényfunkciók megtartásához.

A tervezési terület Szentendre belvárosában található, a Ferences Gimnázium épülettömbjével szemközti telek.
A területen jelenleg a gimnázium használatában lévő sportpályák találhatók, továbbá egy elbontásra kerülő korábbi lakóépület, és egy magtartásra kerülő lakóház. A terület saroktelek, a Fulco Deák utca és az Arzén utca találkozásánál.
Tervezési területről és az új épületből, rálátás nyílik a Szentendre óvárosában található Belgrád templom, Templomdombi templom és Péter-Pál templom tornyaira.

LÁTVÁNYTERV VIDEÓN

Tervezendő épület nettó alapterülete:
földszint: 2067 m2

I. em: 840 m2
II. em: 157 m2
II. em. gépészet: 110 m2
összes bruttó szintterület: 3174 m2

Az épület külső megjelenése a fehér vakolt tömör falakból, áttört fehér szálbeton felületekből, pala és zöld tetőből áll.
A főbejárat az óváros felé néz, sarokhelyzetben, oromfallal megjelenve a város felé.
Az épület fő tere, a küzdőtér, melyet az utcavonalak és a telekhatár mentén körbevesznek a hozzá tartozó lelátó terek és kiszolgáló funkciók. A síkpadló tornatermi tér hosszanti oldalán végighúzódik a fix lelátósor, mely összeköti földszinten lévő sportpályák szintjét az első emeleten található, két rövid oldali galériával. A belső, körülölelt tér az udvar irányába nyílik, befeleforduló térként.

Létszámadatok:
lelátó ülőhely: 260 fő

nézőtér ülőhely (pálya területén): 560 fő
állóhely: 200 fő
nagyterem összesen: 1020 fő
kiszolgálás: 180 fő
összes épületen belüli létszám: 1200 fő

A bejárati előcsarnok galériázott, vertikális elosztótérként funkcionál. Lift és közlekedő mag köti össze a főbejárati épületszinteket. Reprezentatív lépcső vezet az első emeleti lelátó-galériákhoz, pihenő-váró területhez, büfé-kávézóhoz. A főbejárati tömb második emeletén kapott helyet a kistornaszoba, mely berendezhető konferenciateremnek. Az első emeleti kávézóból és a második emeleti konferenciateremből nyílik kilátás az óváros felé. A főbejárati kétszintes aula alkalmas kiállítások rendezésére. A küzdőtér kiszolgálásához szükséges öltözők a lelátó alatt, a szertárak az északi galéria alatt kaptak helyet. A tornaterem síkpadlós játéktere, a lelátó és a kétoldali galéria lehetőséget ad iskolai és városi rendezvények befogadására. Mobil színpad helyezhető el a játéktér hosszoldalán, a legnagyobb létszám, ezer fő, részére rálátást biztosítva a színpadra. A mobil színpad felállítható a terem rövid oldalán, háttérszínpadhoz kapcsolódva. A síkpadlós terület alkalmas catering rendezvények befogadására, előkészítő catering helyiséggel a főbejárati tömb gazdasági bejáratánál. A játéktér anyaghasználata, a rendezvények esztétikai háttere végett, meleg hangulatú, bézs színű padlóval, a falak és a mennyezet fa, illetve fa hatású burkolatot kapnak, süllyesztett lámpatestekkel. A küzdőtér burkolata rugalmas habalátétes aljzatra fektetett sportburkolat. A küzdőtér mindegyik oldalára feltekerhető háló tervezett, 10×10 cm-es hálóosztással. A küzdőtér (tornaterem) motorikusan mozgatható térelválasztóval két egyenlő részre osztható, ami két osztály egyidejű foglalkozását teszi lehetővé. Egyéb – a testnevelési órák megtartásához szükséges felszerelések (mászókötél, fali nyújtó, gyűrű, stb.) elhelyezhetőek. Mászókötél 5,0 m hosszú, 50 cm-ről indul. Bordásfal betervezett, a hosszoldali homlokzat mentén: 3 x 3 db.

Állandó jelzéssel felfestett pályák:

  • Kézilabda pálya: 1 db 40×20 m – versenypálya
  • Footsall pálya: 1 db 40×20 m – versenypálya
  • Kosárlabda pálya: 1 db 15×28 m – versenypálya
  • Kosárlabda pálya: 3 db 11×20 m – edzőpálya
  • Röplabda pálya: 1 db 9×18 m – versenypálya
  • Tornaóra: 1 db 40×20 m – tornaterem
  • Tornaóra: 2 db 20×20 m – tornaterem

A kosárlabdapalánkok a mennyezetről motorikusan lehajthatók. Mászófal elhelyezésére a küzdőtér melletti galériázott közlekedőn van lehetőség, beltéri és kültéri-fedett mászófal kialakítással.

KONCEPCIÓTERV